De Y'parade laat Ieperse schoolkinderen meewerken aan historische film

Stoet van leerlingen in Ieper

Het voorbije jaar maakte de ploeg van het toekomstige Yper Museum werk van een eerste participatief traject. Gedurende negen intensieve maanden maakten bewoners en bezoekers kennis met het project 'Van Stadhuis naar Huis van de Stad' dat de focus legde op betrokkenheid, draagvlak creëren, bruggen bouwen en informeren. Tegelijkertijd werden er banden gesmeed met partners die relevant zijn voor de toekomstige museumwerking.

Ook dit jaar zetten de medewerkers van Yper Museum volop in op participatie. Met de Y’parade, een historische kortfilm, nemen ze deze keer de allerjongste streekbewoners op sleeptouw. Meer dan 1.400 lagereschoolkinderen en kleuters uit de regio werken mee aan een film over de geschiedenis van de regio.

Even terugspoelen

Op woensdag 9 augustus 1854 trok een van de mooiste stoeten ooit door Ieper, ter gelegenheid van de onthulling van de nieuwe standbeelden in de nissen van de Lakenhallen. Maar liefst 587 deelnemers en 439 schoolkinderen brachten speciaal voor die gelegenheid een historische evocatie. Maar de beelden in de nissen zijn weg; vernield door de oorlog. Zij kunnen het verhaal van de geschiedenis van de stad dus niet meer vertellen. Het Yper Museum in de Lakenhallen zal dat volgend jaar wél opnieuw doen. Meteen ook een ideale gelegenheid voor een nieuwe stoet, de Y’parade.

1.400 kinderen

De stoet wordt vastgelegd op een hedendaagse, virtuele manier. Beeldend kunstenaar Sven Verhaeghe kreeg de opdracht om een artistieke kortfilm te maken met de geschiedenis van de regio als onderwerp en een stoet met schoolkinderen als figuranten. De 20 deelnemende scholen krijgen elk een hoofdstukje uit het geschiedenisverhaal: het belang van water, de lakenindustrie die de streek welvarend maakte, het pestverhaal, de grensligging en vestingsteden, de beeldenstorm …

De kinderen krijgen een educatief pakket op maat van de klas en de filmopnames gebeuren in de buurt van de school, op een plek waarvan de kinderen de historische context dus leren kennen. Lokale verenigingen worden ingeschakeld om de geschiedenis nog levendiger te maken. De jonge bewoners maken zo op een speelse én artistieke manier kennis met de geschiedenis van hun eigen stad of dorp. De kinderen zullen ook acteren, helpen bij het inkleden van de filmset en knutselen hun eigen accessoires, soms zelf hele decorstukken.

Bekijk alvast het teaserfilmpje:

De première van de Y’parade is voorzien op 14 mei 2017 tijdens het Vredesfeest in Ieper dat dit jaar in het teken van ‘ontmoeten’ staat. Kinderen ontmoeten het verleden, kinderen ontmoeten kunst en elkaar … Daarna krijgt de film een definitieve plek in het Yper Museum. Het eerste hedendaagse kunstwerk voor het Yper Museum ontstaat zo in cocreatie met de streekbewoners.

Op de Facebookpagina van Yper Museum vindt u heel wat sfeerfoto’s van de filmopnames. Een digitale brochure vindt u hier terug.

Bekijk de integrale film op de website van Yper Museum.

Katrijn Dhamers